• 1402/08/05 - 11:55
  • بازدید: 90
  • زمان مطالعه : 13 دقیقه

مرورگر فایرفاکس یا کروم؛ طراحی، سرعت و امنیت کدام بهتر است؟

موزیلا مرورگر Firefox Quantum خود را با بهبود قابلیت‌ها و سرعت پیش روی کاربران قرار داده و بسیاری از کاربران تردید دارند که آیا مهاجرت از مرورگر کروم گوگل به این مرورگر مدرن، گزینه‌ای منطقی خواهد بود یا خیر؟! به همین دلیل در این مطلب ، نگاهی دقیق‌تر به عملکرد و قابلیت دو مرورگر فایرفاکس یا کروم (Firefox یا Chrome) خواهیم داشت تا پاسخ این پرسش را بیابیم.

Firefox Quantum در نوامبر سال ۲۰۱۷ میلادی برای سیستم‌عامل‌های اندروید، iOS، لینوکس، مک و بالاخره پلتفرم ویندوز عرضه شد. جدیدترین نسخه فایرفاکس با پسوند کوانتوم در حالی عرضه شده که حدود یک دهه از انتشار اولین نسخه این مرورگر می گذرد.

فایرفاکس مدعی شده نسخه کوانتوم به نحوی طراحی شده که افزایش دو برابری سرعت را در مقایسه با نسخه قبلی این مرورگر به همراه خواهد داشت. این در حالی است که به گفته متخصصان موزیلا، این نسخه از مرورگر فایرفاکس تا ۳۰ درصد حافظه کم‌تری را در مقایسه با کروم شرکت گوگل نیاز خواهد داشت.

تمامی این موارد، حداقل روی کاغذ جالب به نظر می رسند اما آیا Firefox Quantum در عمل هم می‌تواند عملکرد بهتری را در مقایسه با رقیب قدرتمند خود یعنی کروم شرکت گوگل ارائه دهد؟ به بیان دیگر، آیا مهاجرت از کروم به فایرفاکس کوانتوم گزینه‌ای است که مزایای قابل توجهی را در اختیار کاربران قرار دهد؟ فایرفاکس بهتر است یا کروم؟ برای اینکه مقایسه دقیق‌تری میان این دو مرورگر داشته باشیم و به پرسش یادشده پاسخ دهیم ابتدا باید نگاهی به قابلیت‌ها و عملکرد این دو محصول در بازار داشته باشیم و سپس به مقایسه مرورگر کروم با فایرفاکس بپردازیم.

 

مقایسه مرورگر کروم و فایرفاکس

برای دانستن اینکه نصب فایرفاکس یا کروم کدام بهتر است باید بگوییم که هر دو مرورگر تست‌های مختلفی را از طرف چندین وب‌سایت پشت‌ سر گذاشته‌اند و نکته قابل توجه اینکه در اکثر موارد، جدیدترین نسخه فایرفاکس موفق شده به ویژه در زمینه فناوری‌های برنامه‌نویسی و مدیریت حجم کاری از مرورگر کروم پیشی بگیرد.

 

 

سرعت کروم بیشتر است یا فایرفاکس

با مقایسه سرعت موزیلا فایرفاکس یا گوگل کروم باید گفت که در بررسی های انجام شده آنچه مشخص به نظر می‌رسد پیشرفتی است که در زمینه بهبود عملکرد فایرفاکس در چند سال گذشته شاهد بوده‌ایم. با وجود این، در بررسی و مقایسه عملی مرورگر Firefox یا Chrome نمی‌توان مدعی شد که تفاوت سرعت میان این دو مرورگر، چشمگیر است. این امر با توجه به پیشرفت‌هایی که در مرورگرهای وب شاهد بوده‌ایم چندان عجیب نیست.

در ادامه این بخش از مطلب مقایسه مرورگر فایرفاکس یا کروم باید گفت در صورتی که به جزئیات فنی بیشتری فراتر از سرعت نیاز دارید باید به مستندات گوگل مراجعه کنید که در آن تمامی موارد به طور کامل شرح داده شده است. گوگل ویدئوهای فنی را هم در این خصوص منتشر کرده است.

در طرف مقابل، موزیلا هم ویدیوهای تبلیغاتی خود را منتشر کرده که به مقایسه مرورگر کروم با فایرفاکس می‌پردازد. نکته جالب توجه اینکه با مقایسه مرورگر گوگل کروم یا فایرفاکس در زمینه زمان بارگذاری لازم برای ده وب‌سایت محبوب دنیای وب می توان گفت که فایرفاکس کوانتوم سرعت بیشتری را در مقایسه با مرورگر کروم به نمایش گذاشته است.

مقایسه گوگل کروم با فایرفاکس از نظر طراحی و رابط کاربری

درباره تفاوت فایرفاکس با گوگل کروم در بخش طراحی باید گفت که مرورگر کروم سال‌هاست که به ثبات رسیده و تغییرات جزئی را علی‌رغم تلاش‌های انجام شده برای پیاده‌سازی طراحی متریال شاهد هستیم. با این تفاسیر، در صورتی که محیط رابط کاربری مرورگر کروم برای شما خسته کننده است شاید بدنیست نیم‌نگاهی به رابط کاربری Photon در مرورگر فایرفاکس کوانتوم داشته باشید.

البته به عنوان یک فرق مرورگر کروم با فایرفاکس نباید انتظار داشته باشید که در محیط نرم‌افزاری ارائه شده توسط موزیلا، ترکیبی کاملاً متفاوت پیش روی شما قرار گیرد. به بیان دیگر، فایرفاکس کوانتوم از المان‌هایی تا حد زیاد مشابه با آنچه در کروم شاهد هستیم بهره می‌برد. فایرفاکس تنها مرورگری نیست که مجموعه متفاوتی از تم‌ها را برای شخصی‌سازی در مقابل شما قرار می‌دهد و در مرورگر کروم نیز هزاران تم در اختیار شما خواهد بود.

 

امنیت کروم یا فایرفاکس، کدام امن تر است؟

گوگل همواره در تلاش بوده تا کروم را به عنوان مرورگری امن در مقابل کاربران قرار دهد. از همین رو این شرکت قابلیت‌های شناسایی بدافزار و پیشگیری از حملات فیشینگ را در کروم ادغام کرده است.

خوشبختانه با استفاده از فناوری مرور امن با امکان سندباکسینگ در کنار به روزرسانی‌های خودکاری که رفع حفره‌های امنیتی را به همراه دارد، این هدف تا حد زیادی برآورده شده است. علاوه بر این، ابزارهای ویژه‌ای هم برای مدیریت هرچه بهتر حریم خصوصی در اختیار کاربران قرار گرفته است. به عنوان مثال، مشابه با راهکار Private Mode، مرورگر کروم هم از قابلیتی به نام Incognito Mode بهره می‌برد.

با استفاده از کروم می‌توانید برخی گزینه‌های ارائه شده توسط وب‌سایت‌ها را هم شخصی‌سازی کنید. به عنوان مثال، می‌توان به امکان قطع دائمی امکان پخش خودکار تبلیغات ویدئویی از سایت‌ها اشاره کرد. امری که به عنوان یک فرق مرورگر کروم با فایرفاکس می‌تواند تجربه وبگردی شما را با این مرورگر تا سطح قابل توجهی ارتقا دهد.

در نهایت، کروم امکان ورود به حساب کاربری را برای دسترسی سریع به بوکمارک‌های همگام‌سازی شده، تاریخچه مرورگر و دیگر تنظیمات، از طیف وسیعی از دستگاه‌های الکترونیکی فراهم می‌کند. همچنین، مشابه با فایرفاکس کوانتوم، امکان استفاده از افزونه‌ها و اکستنشن‌های مختلف وجود داشته و در کنار آن، کروم وب استور نیز امکان جستجو برای دسترسی به ابزارهای مختلف را فراهم می‌کند که یک تفاوت فایرفاکس با گوگل کروم هم در همین زمینه است.

تعداد افزونه های کاربردی در موزیلا فایرفاکس و گوگل کروم

از جمله مهمترین ویژگی‌های مرورگر Firefox یا Chrome، برخورداری از افزونه‌های متنوع، همگام‌سازی دستگاه‌ها و قابلیت پذیرش چند کاربر است. مدت‌ها پیش از عرضه کروم،‌ این فایرفاکس بود که ایده  افزونه‌های مرورگر را مطرح کرد. با وجود اینکه تنوع و تعداد افزونه‌های فایرفاکس در حال حاضر به اندازه کروم نیست، اما هزاران افزونه مختلف برای اهداف مختلف را ارائه می‌دهد.

کروم در بسیاری از جنبه‌ها با فایرفاکس یکسان است اما اساسی‌ترین مزیت‌ گوگل کروم در برابر موزیلا فایرفاکس در این زمینه خاص،‌ برخورداری از کتابخانه جامعی از افزونه‌های کاربردی است.

با وجود این به علت مجموعه بزرگتر و کامل‌تر افزونه‌های گوگل کروم، امتیاز این بخش را به این مرورگر اعطا می‌کنیم. مجموعه افزونه‌های کروم در حال حاضر بزرگترین مجموعه در دنیا است و همواره موارد جدیدی به آن اضافه می‌شود. البته با مقایسه مرورگر کروم با فایرفاکس باید گفت که کروم این برتری را با اختلاف اندکی به دست آورده چراکه افزونه‌های فایرفاکس نیز بسیارند و برای بسیاری از کاربران کفایت می‌کنند.

 

 

مقایسه مصرف CPU مرورگر گوگل کروم یا فایرفاکس

با مقایسه مرورگر فایرفاکس یا کروم به نظر می‌آید کروم رم‌خوار بسیار خوبی بوده و اگر عادت دارید تب‌های زیادی را در این مرورگر باز بگذارید، مطمئن باشید می‌تواند تمام حافظه رم سیستم شما را اشغال کند. نتایج برخی از آزمایشات که در شرایط یکسان انجام شده حکایت از آن دارد که بازکردن 10 زبانه در کروم می‌تواند 1000 مگابایت از رم سیستم را مصرف کرده و با افزایش تعداد تب‌ها، این فضا به صورت فوق‌العاده‌ای افزایش می‌یابد.

اگر فقط 20 تب یا همان زبانه را در این مرورگر باز کنید چیزی حدود 1.9 گیگابایت حافظه کامپیوتر شما را تحت اختیار خود درمی‌آورد. البته این تمام ماجرا نبوده و کروم به عنوان سریع ترین مرورگر در استفاده از CPU هم ید طولایی داشته و می‌تواند با مصرف منابع در سیستم شما اخلال ایجاد کرده و بر کیفیت اجرای سایر برنامه‌ها تاثیر بگذارد.

وقتی مرورگر Firefox را با ده زبانه باز  کنید فضایی نزدیک به 960 مگابایت حافظه اشغال می‌شود که این مقدار کمی کمتر از کروم است. اگر تعداد زبانه‌های باز به بیست تب برسد این مقدار به 1.6 گیگابایت خواهد رسید که 300 مگابایت کمتر از کروم بوده، ولی همچنان مقدار قابل توجهی محسوب می‌شود.

البته کمتر کاربری پیدا می‌شود که 40 زبانه را به طور همزمان باز کند ولی اگر کنجکاو شده‌اید باید بگوییم که با باز شدن این تعداد زبانه چیزی حدود 3 گیگابایت حافظه شما را می‌بلعد که تقریباً کارایی هر سیستمی را تحت تأثیر قرار می دهد.

ویژگی های مختص مرورگر Chrome

مرورگر گوگل کروم ویژگی‌های منحصربه‌فردی را دارد که در سایر مرورگرها مشاهده نمی‌شوند. یکی از مهم‌ترین تفاوت‌های مرورگر Firefox یا Chrome، پشتیبانی از چندین کاربر است. پروفایل کاربران در کروم، دارای تاریخچه، افزونه، ظاهر و … مخصوص به هر کاربر است که استفاده از آن را در کامپیوترهای مشترک آسان می‌کند. ویژگی مشابهی در فایرفاکس به نام Containers وجود دارد که تاریخچه استفاده از مرورگر را جدا می‌کند، اما نه تنها پیدا کردن آن سخت است، بلکه چندان کاربردی هم نیست.

همگام‌سازی هم بین مرورگرها در کروم به شکل برتری صورت می‌گیرد. کافی است با اکانت گوگل خود وارد شوید تا تمام اطلاعات مرور وب و تنظیمات به اشتراک گذاشته شوند. نباید کروم‌کست را هم فراموش کنیم. با این ویژگی کاربران می‌توانند مثلا ویدیویی را از کامپیوتر یا لپ‌تاپ خود در تلویزیون پخش کنند. اثری از ویژگی مشابهی در فایرفاکس مشاهده نمی‌شود.

 

 

کروم را می‌توان قویترین مرورگر دنیا دانست که دارای ویژگی‌ها و قابلیت‌های بیشتری نسبت به سایر مرورگر های اینترنت بوده و افزونه‌های فراوان در کنار ظاهر زیبا و طراحی بصری فوق العاده در کنار یکپارچگی کامل با سرویس‌های و برنامه‌های متعدد گوگل، این مرورگر خوب را از سایرین متمایز می‌کند، هر چند که نمی‌توان کروم را به عنوان کم مصرف ترین مرورگر به حساب آورد و مهم ترین تفاوت فایرفاکس با گوگل کروم هم در همین زمینه است.

به عنوان جمع‌بندی فرق مرورگر کروم با فایرفاکس باید گفت ویژگی‌هایی که فایرفاکس ارائه می‌کند، برای خواندن آنلاین بهتر است و ویژگی‌هایی که گوگل کروم ارائه می‌کند، برای شرایطی که چند کاربر یا چند دستگاه وجود دارند بهتر هستند.

تفاوت‌های زیادی بین برنامه‌های موبایل مرورگرها وجود ندارد، اما کروم با یک «حالت ساده» ارائه می‌شود که با کوچک‌تر کردن تصاویر و حذف عناصر غیرضروری، میزان استفاده از داده‌ را محدود می‌کند.

گوگل کروم در برابر موزیلا فایرفاکس منوی زمینه کامل‌تری دارد. علاوه بر ویژگی‌های معمولی یک منوی زمینه، گزینه‌ای برای ترجمه کل یک صفحه وب، جستجوی عکس و یک اسکنر کیوآر کد وجود دارد.

ویژگی های مختص مرورگر Firefox

پس از نگاه موشکافانه به مقایسه مرورگر کروم با فایرفاکس کوانتوم، بدنیست بدانید که از نقطه نظر فنی، فایرفاکس کوانتوم نسخه جدید مرورگر اینترنتی موزیلا است. Quantum در واقع نام پروژه‌ای است که باعث شده فایرفاکس به آنچه امروز شاهد هستیم تبدیل شود.

 

 

سرعت
در پس رابط کاربری بازطراحی شده، موتور وب جدیدی به چشم می‌خورد که در پرتو توسعه پروژه کوانتوم به نتیجه رسیده است. این موتور وبگردی در کنار فناوری مالتی پراسسینگ قرار می‌گیرد که موزیلا به طور ویژه برای این مرورگر ساخته و پرداخته کرده است.

فایرفاکس کوانتوم از انکودر ویدئویی AMD VP9 هم پشتیبانی می‌کند تا با کاهش منابع لازم برای رمزگشایی ویدئویی در پس‌زمینه، مصرف باتری را هم تا حد قابل توجهی کاهش دهد.

نتیجه این بهینه‌سازی‌ها دست‌یابی به مرورگری است که در زمینه مالتی تسکینگ عملکرد فوق‌العاده‌ای داشته و زمان‌های ایجاد وقفه در عملکرد را تا ۸۶ درصد کاهش می‌دهد. علاوه بر این موارد، شاهد استفاده کم‌تر از رم در این مرورگر، در مقایسه با کروم هستیم.

به این ترتیب می‌توانید بازی‌های سه‌بعدی را با سرعت اصلی آن‌ها اجرا کرده و وب‌گردی را در حالی انجام دهید که فایرفاکس همچنان حافظه کافی را برای اجرای ابزارها و نرم‌افزارهای دیگر در اختیار شما قرار می‌دهد. موزیلا مدعی شده فایرفاکس تا ۱.۷۷ برابر مصرف حافظه کم‌تری در مقایسه با کروم خواهد داشت.

طراحی
با نگاهی به دو مرورگر Firefox یا Chrome شاهد مرورگری هستیم که سرعت بالا و محیط ساده و کاربر پسندی را ارائه می‌دهد. علاوه بر این، خواهان رابط کاربری جذاب و زیبا نیز هستیم. خوشبختانه کوانتوم فایرفاکس در هیچ یک از زمینه‌های یادشده، شما را مایوس نخواهد کرد.

از همان ورود اول به محیط این مرورگر می‌توانید تغییرات بصری را شاهد باشید. این امر در نگاهی که به آیکون‌های نوار ابزار، منوی تنظیمات و بخش سربرگ‌های جدید دارید به خوبی مشهود است. همین امر باعث خواهد شد کروم از نظر جلوه‌های بصری، مرورگری به روز و مدرن به حساب آید.

در صورتی که این ترکیب ظاهری نتوانسته آنچنان که باید و شاید نظر شما را جلب کند می‌توانید از گزینه‌های در دسترس برای شخصی‌سازی ظاهر رابط کاربری استفاده کنید. به عنوان مثال، امکان جابه‌جایی تمام دکمه‌ها، تغییر رنگ‌ها و فونت‌ها و حتی امکان مدیریت تراکم محتویات بصری مرورگر را خواهید داشت. علاوه بر این می‌توانید از میان هزاران تم، گزینه مورد علاقه خود را انتخاب کنید. در واقع یکی از تفاوت های مرورگر گوگل کروم یا فایرفاکس در بخش طراحی خلاصه شده است.

 

 

قابلیت‌ها
در این بخش از مطلب مقایسه مرورگر فایرفاکس یا کروم به قابلیت های فایرفاکس پرداخته ایم. فایرفاکس کوانتوم با مجموعه‌ای از قابلیت‌ها در مقابل شما قرار می‌گیرد. همان‌طور که در کروم هم شاهد هستیم، این مرورگر از ابزار پیش‌فرضی برای خواندن کدهای QR بهره می‌برد. علاوه بر این، آیتمی برای کپی کردن آدرس‌های اینترنتی درنظر گرفته شده است.

فایرفاکس کوانتوم حتی از امکان استفاده از قابلیت به ثبت رساندن اسکرین شات هم بهره‌مند شده است. در قالب این ویژگی می توانید بخشی از محتویات یک وب‌سایت، مجموعه تمام محتویات روی صفحه‌نمایش یا حتی یک صفحه وب را به طور کامل به ثبت برسانید.

علاوه بر این، می‌توانید با فعال‌سازی قابلیت Night Mode، ترکیب معکوس رنگ‌ها را برای خوانایی بهتر محتویات در نور کم رقم بزنید. امکان نصب اکستنشن‌ها و افزونه‌ها، همگام‌سازی یا حتی به اشتراک‌گذاری سربرگ‌ها در پلتفرم موبایل، دسکتاپ یا تبلت وجود داشته و می توانید علاوه بر مدیریت گذرواژه‌ها، رمز عبوری را برای امنیت بیشتر و وبگردی در حالت محرمانه به مرورگر اختصاص دهید.

موزیلا تاکید کرده که فایرفاکس کوانتوم به عنوان مرورگری منبع باز به هیچ وجه اطلاعات شما را به فروش نمی‌رساند و این امکان را فراهم می‌کند تا با حفظ حریم شخصی، آزادانه وبگردی کنید. با فعال‌کردن گزینه Private Mode هم فایرفاکس کوانتوم این امکان را فراهم می‌کند تا بتوانید محتویات ناخواسته را شامل تبلیغات، ابزارهای رهگیری و تحلیل داده‌ها و حتی گزینه‌های ویژه به اشتراک‌گذاری محتویات در شبکه‌های مجازی مسدود کنید.

 

منبع: شهر سخت افزار

  • گروه خبری : مقالات
  • کد خبر : 14815
مهندس فاطمه زارعی
خبرنگار

مهندس فاطمه زارعی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

اخبار فناوری

آرشیو