• 1403/09/26 - 08:18
  • بازدید: 2
  • زمان مطالعه : 9 دقیقه

تاثیر حافظه‌های SSD بر سرعت و کارایی در سیستم‌های کامپیوتری

ممکن است این سوال برای شما پیش آمده باشد که چرا حافظه SSD باعث افزایش سرعت کامپیوتر می‌شود؟ مزایای استفاده از SSD نسبت به HDD چیست؟ استفاده از حافظه SSD تا چه میزان دسترسی به داده‌ها را تسریع کرده و تاثیر آن بر زمان بارگذاری ویندوز، بوت شدن سیستم، عملکرد بازی‌ها و کار با نرم‌افزار‌های سنگین چیست؟ آیا خرید SSD برای کامپیوتر با وجود قیمت بالاتر SSD در مقایسه با HDD توجیه پذیر است؟ 

مقدمه

در دنیای امروز، حافظه‌های SSD به خاطر مزایای چشمگیر و تاثیر زیادی که بر عملکرد سیستم‌های PC دارد، در حال جایگزینی با انواع‌ هارددیسک‌های قدیمی‌تر است. حافظه‌های SSD سرعت بیشتری دارد و دسترسی به داده‌های ذخیره شده روی آن در کمترین زمان ممکن صورت می‌پذیرد.

این نوع از حافظه زمان بارگذاری سیستم عامل و بازی‌ها را کاهش داده، تجربه‌ی کاربری کار با کامپیوتر‌های PC را بهبود می‌بخشد. در این مقاله به بررسی روش کار و فواید حافظه‌ها SSD و نحوه‌ی تاثیر آنها بر سرعت و عملکرد سیستم خواهیم پرداخت و در خواهیم یافت که چگونه SSD سرعت کامپیوتر را بهبود می‌بخشد. همچنین به مقایسه‌ی ویژگی‌های SSD و HDD با یکدیگر خواهیم پرداخت.

 

 

روش کار حافظه‌ SSD و مقایسه‌ آن با HDD

درایو حالت جامد یا Solid State Drive که به طور خلاصه SSD خوانده می‌شود، نوعی تجهیز ذخیره‌سازی اطلاعات است. SSD برخلاف انواع‌ هارددیسک‌ (HDD) که از صفحات چرخان برای ذخیره سازی استفاده می‌کند، حافظه‌های فلش NAND را به منظور ثبت و ذخیره‌ی داده‌ها به کار می‌بندد و فاقد هرگونه اجزای چرخنده و مکانیکی است.

حافظه‌های فلش NAND یک فناوری ذخیره سازی غیرفرار است که برای نگهداری داده‌ها نیازی به برق ندارد. از این حافظه‌ها علاوه بر درایوهای SSD در انواع گوشی‌های موبایل و فلش مموری‌ها نیز استفاده می‌شود.

 

 

قابلیت دسترسی به حافظه‌های فلش NAND و خواندن و نوشتن اطلاعات روی آن بسیار سریع‌تر از HDD انجام می‌پذیرد و این مسئله باعث تفاوت SSD و HDD در کارایی سیستم می‌شود. می‌توان گفت هرگونه اطلاعات نوشته شده بر روی SSD، به هنگام نیاز به صورت آنی و بلادرنگ در دسترس سیستم قرار می‌گیرد. لذا نه تنها وجود حافظه‌ی SSD در سیستم‌های کامپیوتری رده‌بالا و گیمینگ ضروری به نظر می‌رسد، استفاده از SSD برای کامپیوترهای رومیزی و لپ‌تاپ‌های معمولی نیز دارای توجیه و کاملاً منطقی است.

مزایای حافظه‌ی SSD در مقایسه با HDD به طور خلاصه شامل سرعت بالاتر، زمان بارگذاری کمتر، قابلیت جابجایی و آسیب‌پذیری کمتر است. و وجود چنین مزایایی می‌تواند توجیه کننده‌ی خرید SSD برای افزایش سرعت کامپیوتر باشد.

به طور کلی بهتر است برای نصب سیستم عامل، بازی‌ها و ذخیره‌ی فایل‌هایی که سر و کار زیادی با آن‌ها داریم، از فضای حافظه‌ی SSD استفاده کنیم و از HDD برای نگهداری فیلم‌ها، عکس‌ها، اسناد و فایل‌های حجیمی که کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد، بهره‌برداری نماییم.

در ادامه این مقاله فواید حافظه‌های SSD را بررسی کرده، با نحوه تاثیر SSD بر کارایی سیستم بیشتر آشنا خواهیم شد و به این سوال پاسخ خواهیم داد که چرا حافظه‌ی SSD باعث افزایش سرعت کامپیوتر می‌شود.

مزایای حافظه SSD

حافظه‌ی SSD و سرعت انتقال داده

سرعت خواندن و نوشتن: SSD در مقایسه با HDD سرعت خواندن و نوشتن به‌مراتب بیشتری دارد. سرعت خواندن/نوشتن SSD-ها بستگی به اینترفیس اتصال و تکنولوژی ساخت آن دارد. سرعت خواندن/نوشتن SSD-های SATA بین 200 تا 500، سرعت خواندن/نوشتن SSD-های NVMe یا درایوهای M.2 بین 2000 تا 3500 و سرعت خواندن/نوشتن SSD-های NVMe رده‌بالا تا 7000 مگابایت بر ثانیه است.

این در حالی است که متوسط سرعت خواندن و نوشتن ‌هارددیسک‌ها رقمی‌ در حدود 125 مگابایت بر ثانیه است. سرعت‌های بالاتر حافظه‌های SSD سبب زمان ذخیره سازی بسیار کمتر فایلهای حجیم و دسترسی آنی و بدون معطلی به داده‌های مورد نیاز می‌شود.

 

 

 

دوام و ماندگاری

یکی از فواید حافظه‌های SSD دوام و ماندگاری بیشتر آن است. با توجه به اینکه SSD-ها فاقد اجزای متحرک هستند و مثل HDD بازوی متحرک و دیسک چرخان ندارند، کمتر در معرض آسیب‌های فیزیکی قرار گرفته، مقاومت و دوام بیشتری دارند. این مسئله به ویژه در لپ تاپ‌ها و کامپیوتر‌های قابل حمل اهمیت بیشتری می‌یابد.

یکی دیگر از مزایایی حافظه‌ی SSD در مقایسه با HDD مقاومت بیشتر آنها در برابر شوک مکانیکی و سقوط است. یک حافظه HDD ممکن است حتی یک بار هم در برابر ضربه، برخورد و سقوط مقاومت نکند، اما معمولا حافظه‌های حالت جامد ضربات و شوک‌ها را به خوبی تحمل می‌کنند و به همین دلیل گزینه ایده‌آلی برای استفاده در گوشی‌های همراه و تجهیزات پرتابل هستند.

البته چنانچه از حافظه‌های HDD به درستی استفاده شود و در معرض شوک و آسیب فیزیکی قرار نگیرد، طول عمر بیشتری در مقایسه با SSD خواهد داشت.

 

 

بهره وری انرژی

 درایو‌های حالت جامد در مقایسه با‌ هارددیسک‌ها توان کمتری مصرف می‌کنند. این مسئله باعث می‌شود که لپ‌تاپ‌ها و سایر تجهیزات قابل حملی که از حافظه‌های SSD استفاده می‌کنند، طول عمر باتری بیشتری داشته باشند. در کامپیوترهای دسکتاپ نیز این مسئله باعث صرفه جویی در هزینه‌های انرژی می‌شود.

میزان مصرف درایو‌های SSD هم بستگی به برند و نوع آن دارد. اما به طور متوسط درایوهای SSD در حالت خواندن مصرفی بین 2 تا 10وات و در حالت نوشتن مصرفی بین 3 تا 10 وات دارند. معمولاً توان مصرفی درایوهای SSD در حالت فعال 2 تا 3 وات است، این در حالی است که توان مصرفی HDD حدود 6 تا 7 وات است.

 عملکرد بی صدا

یکی دیگر از مزایای حافظه‌ی SSD عدم وجود نویز و صدا در هنگام کار است. از آنجایی که حافظه‌های SSD بر خلاف HDD فاقد قطعات متحرک و دیسک‌های گردان هستند، بدون ایجاد هرگونه سروصدا کار می‌کنند و هیچ گونه مزاحمت و حواس‌پرتی برای کاربر ایجاد نمی‌کنند.

نحوه‌ی تاثیر SSD بر عملکرد سیستم

حافظه SSD به طرق زیر بر سطح عملکرد و کارایی سیستم تاثیر می‌گذارد؛

زمان بوت

تاثیر حافظه SSD بر زمان بوت سیستم چشمگیر و در برخی موارد خیره کننده است. حافظه SSD می‌تواند باعث بوت و بارگذاری سیستم عامل در کسری از زمانی شود که یک HDD برای بارگذاری به آن نیاز دارد. معمولا در سیستم‌های دارای SSD زمان روشن کردن رایانه تا بارگذاری کامل سیستم عامل کمتر از 20 تا 30 ثانیه است. بارگذاری کامل سیستم عامل نصب شده روی ‌هارددیسک می‌تواند تا چند دقیقه به طول انجامد.

 

 

بهبود پاسخگویی کلی سیستم

حافظه‌های SSD میزان پاسخگویی یک کامپیوتر PC را به طور چشمگیری بهبود می‌بخشد. با نصب این حافظه اجرای وظایفی مثل باز کردن فایل‌ها، اجرا کردن اپلیکیشن‌ها و جابجا شدن بین نرم‌افزار‌ها به مراتب سریع‌تر و روان‌تر می‌شود. به جز سیستم عامل، در مورد سایر برنامه‌ها و نرم افزارها نیز زمان بارگذاری با استفاده از SSD کاهش می‌یابد. این باعث شده است که طراحان، تولیدکنندگان محتوا و کاربران حرفه‌ای بر کارایی SSD در نرم‌افزارهای سنگین مورد نیاز خود تاکید داشته باشند.

بهبود عملکرد گیمینگ

در ادامه به این سوال پاسخ خواهیم داد که چطور حافظه SSD بر عملکرد بازی‌ها تاثیر می‌گذارد. بدون شک بهبود عملکرد در گیمینگ یکی از مزایای حافظه‌ی SSD است. با نصب بازی‌ها روی SSD و دسترسی سریع‌تر پردازنده‌ی مرکزی و پردازنده‌ی گرافیکی به کدهای بازی و بافت‌های گرافیکی، زمان بارگذاری در آغاز و مراحل مختلف بازی کاهش قابل توجهی یافته، کاربران در حداقل زمان و با بیشترین سرعت وارد محیط گیمینگ می‌شوند.

 

 

 ممکن است پرسیده شود که آیا SSD سرعت بازی یا نرخ فریم را نیز بهبود می‌بخشد؟ در پاسخ باید گفت اگرچه وجود حافظه SSD به طور مستقیم نرخ فریم را در بازی‌ها تحت تاثیر قرار نمی‌دهد، اما می‌تواند تا حدی مانع از استاترینگ و بارگذاری‌های طولانی مدت بافت‌ها در بازی شود و به طور کلی تجربه‌ی کاربری را در گیمینگ ارتقا می‌دهد.

بهبود فرایند مالتی تسکینگ

اجرای چند اپلیکیشن و برنامه‌ی مختلف به صورت همزمان (مالتی تسکینگ) با داشتن حافظه SSD بازدهی به مراتب بالاتری دارد. با داشتن حافظه‌ی SSD برای کامپیوتر انجام کارهایی مثل ویرایش ویدئو، مدیریت فایل‌های حجیم و مرور اینترنت و استریم محتوا به صورت همزمان سریع‌تر و روان‌تر انجام خواهد شد.

جمع‌بندی

 در این مقاله به بررسی مزایای حافظه SSD و تاثیر SSD بر کارایی سیستم‌های کامپیوتری پرداختیم و از ابعاد مختلف تفاوت SSD و HDD در کارایی سیستم را بررسی کردیم. افزایش سرعت خواندن و نوشتن، تسریع دسترسی به داده‌ها و اطلاعات، کاهش زمان بارگذاری سیستم عامل و برنامه‌ها، کاهش زمان بارگذاری بازی‌ها و بهبود عملکرد در گیمینگ همگی از جمله فواید حافظه‌های SSD است. همچنین دریافتیم که حافظه SSD در مقایسه با HDD سرعت خواندن و نوشتن بیشتری داشته، نسبت به ضربه و شوک مقاوم‌تر عمل کرده، حمل‌پذیری بهتری داشته و توان الکتریکی کمتری مصرف می‌کنند.

پرسش‌های پرتکرار

آیا نصب سیستم عامل روی SSD باعث بهبود عملکرد کلی کامپیوتر می‌شود؟

با نصب سیستم عامل روی حافظه SSD در سیستم‌های کامپیوتری، زمان لازم برای بوت رایانه و بارگذاری سیستم عامل به مراتب کاهش یافته، اجرای اپلیکیشن‌ها، بارگذاری فایل‌ها و مولتی تسکینگ سریع‌تر و روان‌تر می‌شود. به طور می‌توان گفت که با نصب حافظه‌ی SSD عملکرد کلی کامپیوتر بهبود پیدا می‌کند.

آیا نصب SSD به تنهایی می‌تواند سرعت کامپیوتر را به طور چشمگیری افزایش دهد؟

خیر، اگرچه حافظه‌ی SSD باعث کاهش زمان بارگذاری برنامه‌ها و افزایش سرعت دسترسی به اطلاعات و داده‌ها می‌شود، اما نمی‌تواند سرعت کامپیوتر را به طور چشمگیری افزایش دهد. بهبود سرعت کامپیوتر به کمک پردازنده قوی‌تر و مقدار کافی حافظه‌ی RAM محقق می‌شود.

 

منبع: شهر سخت افزار

  • گروه خبری : مقالات
  • کد خبر : 17584
کلمات کلیدی
مهندس فاطمه زارعی
خبرنگار

مهندس فاطمه زارعی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

اخبار فناوری

آرشیو